Veel mensen die voor het eerst een telefoon inleveren weten niet wat er precies verwacht kan worden van het gehele proces. “Wanneer krijg ik mijn geld?” en “Hoe werkt het?” zijn vragen die door velen gesteld worden. Om hier een antwoord op te geven hebben we het proces op een rijtje gezet zodat je een duidelijk beeld hebt van hoe een telefoon inleveren werkt.
De beste vergoeding zoeken
Het inleveren van een telefoon draait voor de meeste mensen om het geld. Wie het meest voor de telefoon betaalt is dan handig om te weten. Hier kom je achter door de inkopers te vergelijken. Je begint met de vragen over de mobiele telefoon. Deze vragen zijn van toepassing op de staat van de telefoon. De staat van de telefoon bepaalt mede hoeveel je voor de mobiele telefoon kunt krijgen. Als je tevreden bent met het bedrag dat je krijgt dan vul je je gegevens in. Hierbij geef je je naam, adres, bankrekeningnummer en email adres door. Het bankrekeningnummer is nodig om de betaling naar je over te maken.
Verzending
Als je alles ingevuld hebt krijg je een e-mail toegestuurd met de bevestiging. In deze e-mail wordt een verzendlabel vermeld waarmee je de telefoon kunt verzenden. Door middel van een gratis en verzekerde verzending kun je het per post versturen. Gebruik voor de verzending een doos met kranten erin of een bubbeltjesenvelop om te voorkomen dat de telefoon beschadigd raakt tijdens de verzending.
Controle
Na aankomst bij het recycling bedrijf is de controle de eerste stap. Tijdens dit controleproces wordt de mobiele telefoon onderzocht op verschillende punten. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of alle knoppen het doen, het display geen barsten heeft maar ook of de accu nog in orde is. Na deze controle wordt de mobiele telefoon vergeleken met de staat van het toestel die je vooraf doorgegeven hebt. Als dit alles klopt dan is er nog een controle waarbij gekeken wordt of de telefoon geblokkeerd of gestolen is. Deze controle kun je ook zelf uitvoeren op www.stopheling.nl. Dit kun je doen door het IMEI nummer op te zoeken in de database. Indien gewenst is de volgende stap het verwijderen van alle gegevens op de mobiele telefoon. Dit wordt niet door iedere inkoper gedaan maar bij sommige inkopers ontvang je zelfs een gecertificeerd rapport.
Betaling
De inkoper gaat over tot betaling van de vergoeding als er zich geen problemen hebben voorgedaan. De betaling wordt bij veel inkopers op de dag van ontvangst al overgemaakt. Het kan enkele dagen duren voordat de betaling dan op je bankrekening aangekomen is.
Het nieuwe leven
Alle binnengekomen mobiele telefoons die geen schade hebben worden zo snel mogelijk weer terug op de markt gebracht. Deze tweedehands telefoons worden via een webshop of winkel weer aan de man gebracht. Mobiele telefoons met schade worden in veel gevallen gerepareerd en daarna weer doorverkocht. Of de mobiele telefoon gerepareerd wordt hangt af van de verkoopwaarde en wat voor soort schade het is. Mobiele telefoons die niet gerepareerd worden zijn nog altijd geschikt voor andere doeleinden. De onderdelen kunnen mogelijk in andere mobiele telefoons gebruikt worden maar de materialen kunnen ook van elkaar gescheiden worden. Dit levert bakken met diverse materialen op die daarna weer voor nieuwe producten gebruikt kunnen worden. De materialen die niet geschikt zijn voor hergebruik worden op een verantwoordelijke wijze afgevoerd en verwerkt. De inkopers hebben ieder een eigen recyclingproces dat door ervaring met het inkopen van de mobiele telefoons steeds verder verbeterd wordt.